Pomidorowe penne z chorizo - Jedz, jedź ze mną

niedziela, 9 lipca 2017

Pomidorowe penne z chorizo

 

Makaron z chorizo i pomidorami

Przechadzając się między sklepowymi półkami podczas ostatnich zakupów moją uwagę przykuło opakowanie z flagą Hiszpanii. Przypominając sobie od razu wyprawy do tego ciepłego i barwnego kraju, gdzie zajadałam się pysznymi tapas, nie zastanawiając się długo wrzuciłam do koszyka moje ulubione chorizo. Na wersję z makaronem zdecydowałam się chyba tylko dlatego, że ostatni czasy szaleje na punkcie każdej pasty! Skłamałabym gdybym powiedziała, że jest to lekkie danie, ale na pewno aromatyczne, wyraziste i czerwone jak sukienki do flamenco.


Składniki:  | 4 porcje |

    › 500 g makaronu penne
    › 200 g kiełbasy chorizo
    › 200 g chudego surowego wędzonego boczku
    › 1 średnia cebula
    › 2 ząbki czosnku
    › 100g parmezanu
    › 3 łyżki oliwy
    › garstka siekanej pietruszki
    › ½ łyżeczki wędzonej papryki
    › 2 ½ szklanki passaty pomidorowej
    › szczypta pieprzu
    › 1 łyżeczka papryki słodkiej
    › 3 łyżki śmietanki 30% lub jogurtu greckiego

Nastawić wodę na makaron i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie olej rozgrzać na dużej patelni. Chorizo przekroić wzdłuż, następnie kroić w poprzek na plasterki i wrzucić na rozgrzany olej. Chwilkę podsmażyć. Dodać boczek pokrojony w kostkę. Smażyć 2 minuty po czym dodać cebulę skrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę słodką, paprykę wędzoną, pieprz. Smażyć, aż boczek  będzie miękki. Nie dopuścić do przypalenia cebulki. Następnie dodać pietruszkę, smażyć 1 minutę. Wlać passatę pomidorową oraz śmietankę. Zredukować do pożądanej konsystencji. Dodać zagotowany makaron i parmezan starty na tarce. Poczekać chwilę aż parmezan lekko się roztopi. Przyozdobić pietruszką.



Makaron z chorizo i pomidorami




1 komentarz:

@annse_