Lody o smaku gorącej czekolady - Jedz, jedź ze mną

sobota, 6 stycznia 2018

Lody o smaku gorącej czekolady

Hot chocolate ice cream

Ten właśnie post - pierwszy w roku 2018 - będzie, mam nadzieję, zwiastunem dobrego roku również tu na blogu. Końcówka poprzedniego należała do trudniejszych z różnych względów, co łatwo zauważyć po frekwencji dodawanych postów, jednak postanowiłam, że się nie poddam. Obiecałam. Już dziś wiem, że wpisy na blogu przybiorą na pewien czas trochę inną postać niż te zamieszczane do tej pory, a będzie to wynikiem pozytywnych wydarzeń jakie za niedługo nastąpią w moim życiu! Póki co pragnę "słodko" rozpocząć ten nowy rok. Trzymajcie kciuki żeby wszystko się udało:)

Składniki:    | na 4 duże porcje |

› 120 ml mleka skondensowanego
› 500 ml śmietany kremówki 36%
› 2 saszetki gorącej czekolady (u mnie Hot Classic DecoMorreno)
› ¾ szklanki małych pianek marshmallow
› sos czekoladowy:
            50 g czekolady mlecznej
1 łyżka masła 
45 ml mleka skondensowanego

Rozpocząć ubijanie mocno schłodzonej kremówki. Pod koniec ubijania dodać mleko skondensowane i zawartość obu saszetek i dokończyć na małych obrotach. Delikatnie wmieszać 1/3 pianek.

Sos czekoladowy: W rondelku na małym ogniu rozpuścić czekoladę pokrojoną w kostkę w mleku skondensowanym cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu dodać masło i rozmieszać trzepaczką. Odstawić na chwilę do przestudzenia.

Do przygotowanego pojemnika nałożyć 1/3 masy lodowej. Następnie polać częścią sosu czekoladowego i rozprowadzić go np. patyczkiem, tworząc wzorki na powierzchni. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Na wierzch ostatniej warstwy rozsypać pozostałe pianki.  Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 6h, a najlepiej na całą noc.

Przed serwowaniem należy wyjąć lody 5 minut wcześniej, by lekko zmiękły. Warto tez podgrzać każda porcję przez 15 sekund w mikrofalówce. Lody staną się bardziej kremowe i lekko rozpuszczone jak prawdziwa gęsta gorąca czekolada. Tak smakują jeszcze lepiej!


Hot chocolate ice-cream

Brak komentarzy:

@annse_