Kremowe tagliatelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kurczakiem - Jedz, jedź ze mną

piątek, 23 lutego 2018

Kremowe tagliatelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kurczakiem


Makaron z kurczakie, parmezanem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Postanowiłam przerwać trwającą tutaj od dłuższego czasu i wciąż rosnącą przewagę słodyczy (chociaż już dziś wiem, że nie na długo). Pisząc tego posta zdałam sobie sprawę, że chcąc zmiany znowu uległam kolejnej mojej słabości. Ma ona różne kształty, od penne, rigatoni, cannelloni, fusilli, farfalle po fettuccine, spaghetti i lasagne. Tak, to ponownie makaron! Jednak tym razem tagliatelle w kremowym sosie zrobionym na mleku z dodatkiem cream cheese zamiast śmietany. Nie wiem jak to wygląda u Was, ale mój makaron musi mieć zawsze sporą ilość sosu, suchy to dla mnie udręka. Ten po prostu jest taki jaki ma być, zarówno pod kątem konsystencji, jak i smaku.  W wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć kurczaka. 


Składniki:    | na 4 porcje |

› 260 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
› 2 ząbki czosnku
› 1pierś z kurczaka
› 50 g suszonych pomidorów (ok. 8 sztuk)
› 50 g parmezanu
› 3 łyżki oliwy z oliwek
› 1 łyżka masła
› 1 ½ łyżeczki soli
› 1 łyżeczka pieprzu czarnego
› 500 g makaronu tagliatelle
› sos:
          1 łyżka masła
50 g tartego parmezanu
2 szklanki mleka
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
1łyżeczka soli
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki cynamonu
szczypta chili w proszku
100 g cream cheese (serka naturalnego do kanapek)

           
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i jedną łyżkę oliwy. Dodać czosnek i podsmażyć ok. 10s na średnim ogniu po czym dodać szpinak. Kiedy szpinak zmięknie przyprawić ½ łyżeczki pieprzu i ½ łyżeczki soli. Zdjąć z patelni. 
Kurczaka pokroić w kostkę i doprawić 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki pieprzu. Na patelni po szpinaku i pomidorach rozgrzać 2 łyżki oliwy po czym podsmażyć kurczaka ok. 5 minut i dodać suszone pomidory pokrojone w paseczki na 1 minutę. Kiedy pomidory zmiękną, odłożyć do osobnej miseczki. 
Zagotować makaron. W tym czasie przygotować składniki na sos. Na tej samej patelni rozgrzać masło i dodać mąkę. Poczekać, aż mąka nabierze złotego koloru i partiami wlewać mleko co chwile mieszając. Zajmie to ok. 10 minut, aż mleko nabierze konsystencji sosu. Dodać przyprawy, cream cheese i 50 g parmezanu. Mieszać do rozpuszczenia sera. Zdjąć z ognia i dodać szpinak. Wymieszać z makaronem, po czym dodać kurczaka, pomidory i pozostały ser.

Makaron z kurczakie, parmezanem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakie, parmezanem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakie, parmezanem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

 

Brak komentarzy:

@annse_