Po studenckiej
gonitwie, a raczej przesiadaniu się z notatkami z ziemi na łóżko, z łóżka na krzesło, wracaniu
na podłogę i ściganiu się z czasem, który pozostał do następnego egzaminu,
wreszcie wracam do żywych, a ze mną ten oto pyszny sernik! Tym razem postanowiłam
słodycz absolutną, którą kocham całym sercem, przełamać lekko słonym posmakiem. Nie jest to klasyczny sernik robiony przez
nasze babcie. To raczej amerykański cheesecake, który kryje w sobie kremowy i
delikatny serek cream cheese. Długo
poszukiwałam odpowiedniego zamiennika. Najlepszym jak na razie okazał się serek
Philadelphia, tańszą wersją jest Twój smak z Piątnicy.
Składniki: | na blachę
23 cm |
› 200 g carem cheese (użyłam
kanapkowego „Twój smak naturalny”) › 500 ml śmietany kremówki 36%
› ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
› 3 łyżki cukru pudru
› 5 batonów Lion White (5 x 42 g – 4 do ciasta, 1 do ozdoby)
› 30 g białej czekolady
› polewa z białej czekolady:
170 g czekolady białej
150 ml śmietany kremówki 30%
› spód ciasteczkowy:
260 g markiz z białym nadzieniem
5 łyżek rozpuszczonego masła
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka skruszyć w malakserze, by uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodać
roztopione masło i dalej pracować malakserem. Następnie wyłożyć na formę,
wyrównać i dociskać mocno za pomocą łyżki.
Do pustego malaksera wrzucić 3 pokrojone batoniki i zmiksować na miał. Dodać czwarty batonik i miksować już tylko chwilę, by
kawałki były troszkę większe.
W dużej misce rozpocząć ubijanie mocno schłodzonej
kremówki 36%. Pod koniec ubijania dodać serki naturalne, cukier puder i
dokończyć na małych obrotach. Wmieszać pokruszone batoniki. Wyłożyć na kruchy spód. Umieścić
w lodówce na co najmniej 6 godzin.
W kąpieli wodnej rozpuścić 170 g białej czekolady ze śmietanką.
Odstawić na chwilę do przestudzenia. Lekko schłodzoną wylać na ciasto wyjęte z
formy. Pozostały baton posiekać na kawałki, a czekoladę
zetrzeć na tarce. Przyozdobić i ponownie schłodzić.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń