Szarlotka studencka - Jedz, jedź ze mną

środa, 1 listopada 2017

Szarlotka studencka

jabłecznik z lodami

To ciasto nie bez powodu zyskało przydomek „studenckie”. W zasadzie powodów jest więcej niż tylko jeden. Przepis znam od pewnego ambitnego studenta. A teraz z ręką na sercu.. To jest najprostsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam, do tego tanie – w sam raz na kieszeń żaka. W końcu student też człowiek i mimo, że doskonale rozumiem opowieści o parówkach gotowanych w czajniku czy też kanapce z chlebem to myślę, że w głębi duszy każdy osobnik należący do tego grona pragnie czasem odrobiny luksusu, co nie oznacza od razu wielkich wydatków. Koszt? ok. 2 piwa. Wystarczy złożyć się w więcej osób. U nas na studenckim stole to ciasto gościło w niejeden ponury, jesienny wieczór. 


Składniki:    | forma z wyjmowanym dnem o średnicy ok. 20 cm |

› 1 szklanka mąki pszennej
› 1 szklanka cukru
› 1 szklanka kaszy manny
› 1 łyżeczka proszku do pieczenia
› 1 łyżeczka cynamonu
  4 krople aromatu waniliowego *opcjonalnie - dla studentów ze stypendium
 4 jabłka
› 1 łyżka bułki tartej
› 4/5 kostki masła

Wszystkie suche składniki wymieszać dokładnie w misce. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodać aromat i wymieszać.  Na blaszkę wsypać 1/3 mieszanki suchych składników. Następnie wyłożyć połowę jabłek (nie przyklepywać, może być nierównomiernie, mają być tak jakby rozrzucone). Dodać kolejną suchą warstwę po czym zetrzeć na nią w miarę równomiernie na tarce 1/5 masła. Na masło rozkładamy jabłka i  wysypujemy ostatnią porcję suchej mieszanki. Na koniec trzemy pozostałe 3/5 kostki tak by masło przykryło ciasto grubą warstwą w każdym miejscu. Pieczemy w termoobiegu 40 minut, aż wierzch ciasta będzie mocno brązowy i chrupki.
 


prosty jabłecznik z lodami

prosty jabłecznik z lodami


Brak komentarzy:

@annse_