Szczawiowa z jajkiem i młodymi ziemniakami - Jedz, jedź ze mną

czwartek, 27 lipca 2017

Szczawiowa z jajkiem i młodymi ziemniakami

zupa szczawiowa

Pamiętam czasy, gdy jako mała dziewczynka razem z koleżanką biegałam po ogródku niedaleko lasu organizując poszukiwania szczawiu, który potem śmiejąc się jadłyśmy zaraz po zerwaniu. Dziwię się, że tyle lat musiało minąć żebym spróbowała dania z tej rośliny. Postanowiłam to zmienić właśnie tego lata i zorientować się jak ją zrobić. Gdzieś w starych przepisach babci odnalazłam jeden i pomagając sobie przepisem na szczawiową Magdy Gessler, który pokazała w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji, udało mi się przyrządzić poniższą zupę. 



Składniki:    | 4 porcje |
   
    › 4 jajka  
    › 8 małych, młodych ziemniaczków 
    › 3 pęczki świeżego szczawiu
    3 marchewki średniej wielkości
    › 1 duży korzeń pietruszki 
    › ¼ selera
    › 1 cebula biała  
    › 1 garść świeżego lubczyku
    › 2 skrzydełka z kurczaka 
    › kawałek  młodej kapusty lub pora
    8 ziaren ziela angielskiego 
    › 2 żółtka 
    › 2 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 12% 
    › 4 łyżki mleka 
    › 1 czubata łyżka masła
    sól 
    › pieprz 
    › cukier

Skrzydełka umyć i umieścić w garnku. Marchew, pietruszkę i selera obrać ze skórki. Dodać do garnka ze skrzydełkami razem z  kapustą, lubczykiem i zielem angielskim. Cebulę opalić na palniku i również umieścić w garnku. Zalać 2 litrami wody, gotować na małym ogniu ok. 2h. W tym czasie ziemniaki delikatnie umyć za pomocą szczoteczki zostawiając skórkę i zagotować w osobnym garnku. Jajka ugotować na twardo. Szczaw umyć i osuszyć. Zagotowany bulion zdjąć z ognia, wyjąc warzywa, skrzydełka i ziele. Jeden pęczek szczawiu posiekać i dodać do bulionu. Umieścić na gazie i chwile pogotować. Następnie dodać połowę wyjętych wcześniej kawałków marchewki, zblendować i znów zdjąć z ognia. Masło rozgrzać na patelni, skroić dwa pęczki i lekko podsmażyć doprawiając solą. Dodać do bulionu. Pozostałą marchewkę i pietruszkę pokroić na plasterki i dodać z powrotem do zupy. Żółtka rozmieszać z jogurtem i mlekiem lub ze śmietaną. Dodawać do zupy najlepiej łyżka po łyżce, mieszając żeby się nie zważyła. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z jajkiem i ziemniakami. 



zupa szczawiowa
 
zupa szczawiowa

zupa szczawiowa

1 komentarz:

  1. Jeszcze z czasów dzieciństwa pamiętam tę zupę, ale ta wydaje mi się lepsza, jakby bogatsza smakowo. Dziękuję Ci Aniu za pomysł na to jak udoskonalić taką banalną zupkę z dzieciństwa. Mniam...:)

    OdpowiedzUsuń

@annse_