Przechadzając
się między sklepowymi półkami podczas ostatnich zakupów moją uwagę przykuło
opakowanie z flagą Hiszpanii. Przypominając sobie od razu wyprawy do tego ciepłego
i barwnego kraju, gdzie zajadałam się pysznymi tapas, nie zastanawiając się
długo wrzuciłam do koszyka moje ulubione chorizo. Na wersję z makaronem
zdecydowałam się chyba tylko dlatego, że ostatni czasy szaleje na punkcie
każdej pasty! Skłamałabym gdybym powiedziała, że jest to lekkie danie,
ale na pewno aromatyczne, wyraziste i czerwone jak sukienki do flamenco.
Składniki: | 4 porcje |
› 500 g makaronu penne
› 200 g kiełbasy chorizo
› 200 g chudego surowego wędzonego boczku
› 1 średnia cebula
› 2 ząbki czosnku
› 100g parmezanu
› 3 łyżki oliwy
› garstka siekanej pietruszki
› ½ łyżeczki wędzonej papryki
› 2 ½ szklanki passaty pomidorowej
› szczypta pieprzu
› 1 łyżeczka papryki słodkiej
› 3 łyżki śmietanki 30% lub jogurtu greckiego
Nastawić wodę na makaron i
ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie olej rozgrzać na
dużej patelni. Chorizo przekroić wzdłuż, następnie kroić w poprzek na plasterki
i wrzucić na rozgrzany olej. Chwilkę podsmażyć. Dodać boczek pokrojony w
kostkę. Smażyć 2 minuty po czym dodać cebulę skrojoną w kostkę, czosnek
przeciśnięty przez praskę, paprykę słodką, paprykę wędzoną, pieprz. Smażyć, aż
boczek będzie miękki. Nie dopuścić do przypalenia cebulki. Następnie
dodać pietruszkę, smażyć 1 minutę. Wlać passatę pomidorową oraz śmietankę.
Zredukować do pożądanej konsystencji. Dodać zagotowany makaron i parmezan
starty na tarce. Poczekać chwilę aż parmezan lekko się roztopi. Przyozdobić
pietruszką.
n266w3gepyg504 replica CHANEL,fake bags,fake designer bags,fake designer bags,fake designer bags,randomhandbags,replica CHANEL,replica CHANEL,replica HERMES m963g8orzjn546
OdpowiedzUsuń