Soczewica z cukinią, pieczarkami i kminem rzymskim - Jedz, jedź ze mną

środa, 2 września 2015

Soczewica z cukinią, pieczarkami i kminem rzymskim


 

To bardzo specyficzna potrawa z uwagi na zawartość kminu rzymskiego, który jest przyprawą o charakterystycznym zapachu, smaku i nie każdemu odpowiada. Dania z jego dodatkiem albo się pokocha, albo znienawidzi, ale o tym zdecydują już Wasze kubki smakowe. W mojej kuchni gości dopiero od niedawna, tak jak soczewica , a szkoda, bo byłabym już wcześniej świadoma jak dobrze smakują. Danie jest bardzo sycące i tu naprawdę nie przesadzam, wystarczy niewiele, by się porządnie najeść. 


Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy
200 g małych pieczarek
1 mała cebula
450 g cukinii (u mnie na pół zielona i żółta)
5 małych żółtych pomidorków papryczkowych
1 łyżka passaty pomidorowej
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego (lub 1 łyżeczka całego)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka oregano
sól morska
 mielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
do podania: jogurt grecki, nasiona granatu, pietruszka lub świeże liście kolendry

Wykonanie:

W garnku zagotować soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu,  dodać sól dopiero pod koniec gotowania. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka, a zaraz po tym pieczarki pokrojone w plasterki, posypać lekko solą. Smażyć  5 minut na małym ogniu, po czym zwiększyć ogień i smażyć do miękkości. Żółtą cukinię obrać ze skórki i pokroić wraz z zieloną  na dużą kostkę.  Pomidorki pokroić w plasterki. Cukinię i pomidorki wrzucić na patelnię, dolać troszkę wody i skropić oliwą z oliwek,  dodać passatę i  dusić ok. 15 minut. W trakcie duszenia dodać wszystkie przyprawy. Następnie zdjąć pokrywkę i lekko przysmażyć. Na koniec na patelni umieścić soczewicę, wszystko podsmażyć ok. 3 minut mieszając, doprawić do smaku solą, pieprzem lub ponownie którąś z przypraw wedle preferencji. Gotowe danie polać jogurtem greckim i wzbogacić resztą wybranych dodatków.






Brak komentarzy:

@annse_