To bardzo specyficzna potrawa z uwagi na zawartość kminu rzymskiego, który jest przyprawą o charakterystycznym zapachu, smaku i nie każdemu odpowiada. Dania z jego dodatkiem albo się pokocha, albo znienawidzi, ale o tym zdecydują już Wasze kubki smakowe. W mojej kuchni gości dopiero od niedawna, tak jak soczewica , a szkoda, bo byłabym już wcześniej świadoma jak dobrze smakują. Danie jest bardzo sycące i tu naprawdę nie przesadzam, wystarczy niewiele, by się porządnie najeść.
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
200 g małych pieczarek
1 mała cebula
450 g cukinii (u mnie na pół zielona i żółta)
5 małych żółtych pomidorków papryczkowych
1 łyżka passaty pomidorowej
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego (lub 1 łyżeczka
całego)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka oregano
sól morska
mielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
do podania: jogurt grecki, nasiona granatu, pietruszka lub świeże
liście kolendry
Wykonanie:
W garnku zagotować soczewicę zgodnie z instrukcją na
opakowaniu, dodać sól dopiero pod koniec
gotowania. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka, a
zaraz po tym pieczarki pokrojone w plasterki, posypać lekko solą. Smażyć 5 minut na małym ogniu, po czym zwiększyć
ogień i smażyć do miękkości. Żółtą cukinię obrać ze skórki i pokroić wraz z
zieloną na dużą kostkę. Pomidorki pokroić w plasterki. Cukinię i
pomidorki wrzucić na patelnię, dolać troszkę wody i skropić oliwą z
oliwek, dodać passatę i dusić ok. 15 minut. W trakcie duszenia dodać
wszystkie przyprawy. Następnie zdjąć pokrywkę i lekko przysmażyć. Na koniec na
patelni umieścić soczewicę, wszystko podsmażyć ok. 3 minut mieszając, doprawić
do smaku solą, pieprzem lub ponownie którąś z przypraw wedle preferencji.
Gotowe danie polać jogurtem greckim i wzbogacić resztą wybranych dodatków.
Brak komentarzy: