Penne z pesto szpinakowym, kurczakiem i parmezanem - Jedz, jedź ze mną

czwartek, 3 września 2015

Penne z pesto szpinakowym, kurczakiem i parmezanem


Na wersję z makaronem. Jedno z dań uwielbianych przez moją rodzinę. Od kiedy pierwszy raz zawitało na stole, pojawia się na nim regularnie. Oprócz tego, że ma wspaniały smak, zaletą jest również szybkość w przygotowaniu i niewielka ilość składników. Jeśli mamy gotowe pesto w lodówce, najdłuższy moment to czas zagotowania makaronu. Pesto pochodzi z przepisu, który dodałam na bloga dwa dni temu. Nadaje potrawie wyrazisty, zielony kolor oraz orzechowy posmak. 


Składniki:  | 4 porcje |

    › 500 g makaronu penne
    › 500 g piersi z kurczaka
    › 4-5 łyżek pesto 
    › 2 ząbki czosnku
    › 3 łyżki tartego parmezanu + do dekoracji
    › 3 łyżki oliwy
    › sól
    › pieprz 
Makaron zagotować według wytycznych na opakowaniu (al dente). Na rozgrzana patelnię dodać oliwę i czosnek przeciśnięty przez praskę, oczyszczoną, pokrojoną na mniejsze kawałki pierś z kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć ok. 6 min tak aby pierś nie była za sucha. Makaron odcedzić. W dużym naczyniu umieścić wszystkie składniki. Doprawić do smaku i udekorować parmezanem.






Brak komentarzy:

@annse_