Co to są gołąbki? Myślę, że wie to każdy. Dlaczego nazywają się "gołąbki" tego nie wie nikt. A szkoda, bo to pytanie pojawia mi się w głowie za każdym razem, gdy robię tą, mam wrażenie znaną mi od zawsze, potrawę. Jak tłumaczy prof. Mirosław Skarżyński - językoznawca, wiadomo tylko, że kiedyś w językach słowiańskich nazwy m.in ptaków były używane w dziedzinie kulinarnej do określania potraw. Istnieją też przypuszczenia, że nazwa ta została zapożyczona od ukraińskiego dania holubce. Tak czy siak, dziś moje gołąbki mają więcej wspólnego z indykiem niż z gołębiem i bardzo mi ta wersja odpowiada.
Składniki:
› 1,5 woreczka brązowego ryżu
› 500 g mięsa mielonego z indyka
› 1 duża cebula
› 1 jabłko
› 3 ząbki czosnku
› 1 bułka grahamka
› 2 jajka
› 30 ml mleka 1.5%
› 3-4 łyżki siekanych orzechów włoskich
› 1 główka kapusty włoskiej
› pieprz
› sól
› oregano
Ryż zagotować według opisu na opakowaniu, ostudzić. Grahamkę porwać na kawałki, włożyć do miseczki i zalać mlekiem, tak by cała nasiąkła. W osobnej misce umieścić mięso, startą cebulę, starte jabłko, czosnek przeciśnięty przez praskę, orzechy i jajka. Dodać przestudzony ryż oraz odsączone kawałki bułki, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano, tak by smak był intensywny. Z kapusty obrać zewnętrzne liście i umieścić w garnku z wrzącą, osoloną wodą na 7-10 min, aż liście lekko zmiękną. Po wyjęciu kapusty, na pojedyńczych liściach wyłożyć gotowy farsz i zawijać. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą po czym umieścić gołąbki, przykryć. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok 40 minut w zależności od wielkości gołąbków.
Źródło przepisu: "Zmień swoje życie z Ewą Chodakowska" Ewa Chodakowska, Lefteris Kavoukis
Brak komentarzy: