Gołąbki z indykiem, brązowym ryżem i orzechami włoskimi - Jedz, jedź ze mną

sobota, 5 marca 2016

Gołąbki z indykiem, brązowym ryżem i orzechami włoskimi


Dietetyczne dania


Co to są gołąbki? Myślę, że wie to każdy. Dlaczego nazywają się "gołąbki" tego nie wie nikt. A szkoda, bo to pytanie pojawia mi się w głowie za każdym razem, gdy robię tą, mam wrażenie znaną mi od zawsze, potrawę. Jak tłumaczy prof. Mirosław Skarżyński - językoznawca, wiadomo tylko, że kiedyś w językach słowiańskich nazwy m.in ptaków były używane w dziedzinie kulinarnej do określania potraw. Istnieją też przypuszczenia, że nazwa ta została zapożyczona od ukraińskiego dania holubce. Tak czy siak, dziś moje gołąbki mają więcej wspólnego z indykiem niż z gołębiem i bardzo mi ta wersja odpowiada. 


Składniki:

    › 1,5 woreczka brązowego ryżu
    › 500 g mięsa mielonego z indyka
    › 1 duża cebula
    › 1 jabłko
    › 3 ząbki czosnku
    › 1 bułka grahamka
    › 2 jajka
    › 30 ml mleka 1.5%
    › 3-4 łyżki siekanych orzechów włoskich
    › 1 główka kapusty włoskiej
    pieprz
    › sól
    › oregano 


Ryż zagotować według opisu na opakowaniu, ostudzić. Grahamkę porwać na kawałki, włożyć do miseczki i zalać mlekiem, tak by cała nasiąkła. W osobnej misce umieścić mięso, startą cebulę, starte jabłko, czosnek przeciśnięty przez praskę, orzechy i jajka. Dodać przestudzony ryż oraz odsączone kawałki bułki, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano, tak by smak był intensywny. Z kapusty obrać zewnętrzne liście i umieścić w garnku z wrzącą, osoloną wodą na 7-10 min, aż liście lekko zmiękną.   Po wyjęciu kapusty, na pojedyńczych liściach wyłożyć gotowy farsz i zawijać. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą po czym umieścić gołąbki, przykryć. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok 40 minut w zależności od wielkości gołąbków. 



Dietetyczne dania


Dietetyczne dania

Źródło przepisu: "Zmień swoje życie z Ewą Chodakowska" Ewa Chodakowska, Lefteris Kavoukis

Brak komentarzy:

@annse_